Almanya`da yapılan son araştırma sonuçlarına göre özellikle kış aylarında tüketimi artan tarçınlı kurabiyeler (Zimtsterne, Lebkuchen vb.) kansere neden olan cumarin maddesini normalindan 40 kat daha fazla içermektedir. Hayvanlarda yapılan deneylerde yüksek miktarda cumarinin tumör oluşumuna neden olduğu ve karacigere zarar verdiği tespit edilmiştir.
Cumarin doğal bir aroma maddesi olup bir çok bitkide bulunmaktadır. Ilk olarak 1822 yılında Tonka fasulyesinde bulunmuştur. Günlük tüketilen gıdalarda cumarin miktarı en yüksek baharat tarçındır. Tarçının çeşitlerine göre içerdiği cumarin miktarı değişmektedir. Cumarin miktarı en yüksek tarçın Cassia tarçınıdır ( yaklaşık 3,0 g Cumarin / kg tarçın). Ceylon tarçıni ise Cassia tarçınına kıyasla daha az ( yaklaşık 0,015g Cumarin / kg tarçın) cumarin içermektedir. Cassia tarçını ucuz olduğundan bir çok üretici bu tarçını kullanmakta ve insan sağlığına zarar vermektedirler. Son yıllarda özellikle şeker hastaları (Diabetes mellitus Typ II) için, tarçından üretilen ve kan şekerini düşürücü etkisi olan ürünler eczanelerde ve Reformhaus`larda satılmaktadır. Tarçın içeren ilaçları ve beslenmeyi destekleyici ürünleri doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilmektedir.
Almanya da yapılan analizlerde tarçın içeren unlu mamüllerin 1 kilogramında 22-77 mg cumarin bulunmuştur. Aroma yönetmeliğine göre 1 kg gıda ürününde cumarin miktarının 2 mg`ı geçmemesi tavsiye edilmektedir. Fakat bu değer bir çok gıda maddesinde 40 kata kadar geçilmiştir. Cumarin değerlerinin yüksek çıkmasının nedeni; üreticilerin ucuz ve cumarin miktarı yüksek olan tarcın çeşitlerini kullanmalarından dolayıdır.
30 kg ağırlığındaki bir çocuğun günlük tükebileceği cumarin miktari 3 mg`dır. Buda 30 kg ağırlığındaki çocuğun 1 g`dan fazla tarçın tüketmemesi anlamına gelmektedir. ( Cumarinin kabul edilebilir günlük en yüksek tüketim miktarı: 0,1 mg Cumarin/ kg vücut ağrlığı). Bu değerlere göre 15 kg`dan hafif bir çocuk bir günde en fazla dört Zimtsterne, bir Lebkuchen veya iki tarçınli Müsliriegel yiyebilir. Cocukların bu miktarlardan fazlasını yememeleri tavsiye edilmektedir.
Cumarin içeren gıdaların birkaçı şunlardır: Tarçın, tarçınlı şeker, tarçınlı içecekler, tarçınlı mısır gevreği, Müsliriegel, Milchreis (tarçın aromalı sütlaç), tarçın aromalı sakız, şekerlemeler, tarçınli yılbaşı kurabiyeleri (Lebkuchen, Zimtsterne vb.). Türk tatlı mutfağında en çok kullanılan baharatlarından olan tarçından tamamiyle vazgeçemeyiz. Dolayısıyla dikkat etmemiz gereken tarçınlı ürünleri tavsiye edilen miktarlardan fazla tüketilmemesidir.
alinti