AyMaRaLCaN Admin
Üyelik tarihi : 11/06/08
Mesaj Sayısı : 12267
Rep Gücü : 29249
Rep Puani : 235
| Konu: Erkek Sağlığı Kellik Sorunu Ptsi Ağus. 06, 2012 1:14 am | |
| Kelliğe yol açan temel faktör İsrailli bilim adamları, kelliğe yol açan temel faktörü belirledi. Journal of Investigative Dermatology dergisine göre, İsrail Teknoloji Enstitüsü bilim adamları, gelecekte uygulanabilecek bir terapiyle, vücudun savunma sistemini harekete geçirerek saç dökülmesini önleyebileceklerini açıkladı. Kafa derisinde bir veya daha fazla küçük yuvarlak ve yumuşak kelliklerin meydana gelmesiyle başlayan hastalığa etkili bir tedavi uygulanamadığı ve hastalığın vücuttaki bütün kılların yok olmasına neden olduğu belirtiliyor. Hastalığın, vücuttaki beyaz hücrelerin, deride saç büyümesini sağlayan hücrelerin bulunduğu küçük keseciklere saldırmasıyla başladığı biliniyor.
Araştırmacılar, insandan aldıkları hastalıklı deri parçasını, bağışıklık sistemi yok edilmiş farelere aşıladı. Bu şekilde farelerin bağışıklık sisteminin dokuyu reddetmesi önlendi ve hastalıklı deride tekrar saç büyümesinin başladığı gözlendi.
Daha sonra insan T hücrelerini, saça renk veren hücrelerden alınan protein parçalarıyla karıştırarak farelere enjekte eden uzmanlar, hastalıklı deride saç dökülmesinin tekrar başladığını saptadı.
Bilim adamları, protein parçalarının antijen gibi davranarak bağışıklık sistemini saldırıya geçirdiğini düşünüyor. Şimdiye kadar sadece steroitle tedavi yoluna gidilen hastalığın tamamen iyileştirilemediğini belirten uzmanlar, steroitin yan etkisinin de bulunduğuna işaret ediyor.
Saç dökülmesi herkesin sorunu Kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 50'si yaşamlarının bir bölümünde saç dökülmesi sorunu yaşıyorlar.
Ankara Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cengizhan Erdem, kadın ve erkeklerde saç dökülmelerinin en sık rastlanan nedeninin, androjen (erkeklik) hormonları, yaş ve genetik özellikler sonucu ortaya çıkan (Androgenetik) saç dökülmeleri olduğuna dikkati çekti.
"Kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 50'si, yaşamlarının bir bölümünde bu tür saç dökülmesi ile karşı karşıya kalırlar" diyen Prof. Dr. Cengizhan Erdem, 40-50 yaşları arasında her 10 erkekten 4'ünde belirgin bir saç kaybı bulunduğunu, androgenetik saç dökülmesinin 10'lu, 20'li ya da 30'lu yaşlarda da başlayabildiğini kaydetti.
Kadınlarda ve erkeklerde saç kaybının farklı şekillerde ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Erdem, erkeklerde alın köşeleri ve tepe bölgelerinde saç dökülmesi görülürken, kadınlarda tepe bölgesinde kısmi bir saç dökülmesi ile karşılaşıldığını belirtti.
Saç dökülmesinin tedavisi Prof. Dr. Erdem, erkeklerde saç dökülmesinin tedavisinde çeşitli losyonlar, ilaçlar kullanıldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Kullandığımız ilaçlar, saç dökülmesini yavaşlatarak hastaların önemli bölümünde saçların gürleşmesine yol açmaktadır. İlaçlar, kıl köklerinde aktif erkeklik hormonu oluşumunu engellemektedir. Kadınlardaki saç dökülmesinde de bir solüsyon kullanılmaktadır."
Türkiye'de çok çeşitli saç tedavi şekilleri uygulandığını vurgulayan Prof. Dr. Erdem, tıbbi olmayan bu yöntemlerin büyük bölümünün para kaybına yol açtığını ve etkili olmadığını söyledi. Prof. Dr. Cengizhan Erdem, saç ekimine de değinerek, özellikle saçlı derinin ön bölümünde saç dökülmesi olan erkek ve kadınların bu yöntemden yararlanabildiğini, saçlı derinin arka bölümündeki sağlıklı kıl köklerinin alınarak saçların dökük olduğu bölgelere ekildiğini bildirdi.
Doğal yöntemlerle saçlarınızı canlandırın
Sıcak Yağ Tedavisi Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemi zeytinyağı tedavisidir. Saçlarınıza parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tüm saç derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak, iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılan saçlar için çok yararlıdır.
Hintyağı Tedavisi Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağınız saçlarınızı kaynar suya batırırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.
Zeytinyağı ve Bal Tedavisi Yarım çay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derisinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin. Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.
Protein Tedavisi Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygundur. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi) ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınıza bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa sürede canlandığını fark edeceksiniz.
Kakao Yağı Tedavisi Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.
Mayonez Tedavisi Kuru saçların en büyük ihtiyacı saç derisinin tıkanmış olmasından dolayı kaynaklanan yağ eksikliğidir. Bu açığı gidermek için mayonez tedavisi uzmanlar tarafından önerilen bir bakım türüdür. Bir yumurtayı, 1 çorba kaşığı sirkeyi, 2 çorba kaşığı bitkisel yağı, işe koyulmadan hemen önce karıştırarak çırpın. Bu karışımı baş derinize ovarak iyice içirin. Ardından saçlarınızı tarayarak bütün karışımın saçlarınıza eşit yayılmasını sağlayın. 15 dakika böyle bekledikten sonra saçlarınızı yıkayarak durulayın. Bu tedavi baş derisine nem kazandırılmasına yardım eder, kuru saçın yağla beslenmesini sağlar.
Kellik icin en eski recete Bilinen en eski tıp belgesi olan 1862 yılında gün ışığına çıkarılan ve M.Ö 1500`lü yıllarda yazıldığı belirtilen Ebers Papirüsü`nde, saç dökülmesini önlemek için reçete bulunuyor. Saç dökülmesini önlemek için demir, kırmızı kurşun, soğan, kaymak taşı ve bal karışımında hazırlanan ilacın yutulması ve Güneş Tanrısı`na yakarmak gerektiği yer alıyor.
Patolojik saç kaybı nedenleri nelerdir?
Kadın ya da erkek, herkes hayatının bir döneminde saç dökülmesinden yakınır ve ‘acaba kelleşiyor muyum?’ diye endişe eder. Saç dökülmesinin bir çok nedeni olabilir. Bazen altında yatan ciddi bir hastalık olabilir. Alınan herhangi bir ilaç(cyclosporin, antitroid ilaçlar, antikoagulantlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar), hormon seviyelerinde radikal değişiklikler(troid hastalıkları, hipofiz hastalıkları, diabet) ciddi fiziksel veya ruhsal stres, hava kirliliği, saçlı derideki enfeksiyon veya cilt hastalıkları(psoriazis, egzama, lenfoma), beslenme bozuklukları( protein ve demir eksikliği) saç dökülme nedeni olabilir. Doğum sonrası veya ağır hastalıklardan sonra ciddi saç dökülmeleri olabilir ancak bu tip saç dökülmeleri genellikle geçicidir.
Erkek tipi saç dökülmesi nedir?
Kıl follikülleri hormonal kontrol altındadır. Androgenler ve troid hormonu(troxin) en önemli hormonlardır. Kıl folliküllerinin bir kısmı androgenlere(erkeklik hormonu) daha duyarlı iken, bir kısmı troxine duyarlıdır. Erkek tipi veya Androgenetik tip saç dökülmesinin nedeni, duyarlı kıl folliküllerinde erkeklik hormonu olan dihidro-testosteronun zayıflamaya yol açmasıdır. Androgenetik tip saç dökülmesi kalıcıdır ve‘’ağırlıklı olarak erkeklerde görülmesine rağmen kadınlarda da görülebilir’’. Genetik(ailevi) kökenli bu tip saç dökülmesi genellikle alın ve tepelerden başlar. Androjene duyarlı kıl follikülleri önce zayıflar sonrada tamamen kaybedilir. Ense ve yanlardaki kıl follikülleri troxin duyarlı olduğundan dökülmez.
Kelliğin çözümü var mı?
Androgenetik kellikte bugüne kadar etkili bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Etkili tek tedavi yöntemi cerrahi tedavi, yani saç ekimidir. Eğer saçınızdaki dökülme ve başınızdaki saçsız bölgeler sizi rahatsız edecek boyuta ulaştı ise; bu konuda bir plastik cerrah ile görüşmeniz uygun olacaktır. Plastik cerrahlar yıllardır bu konuda sayısız teknik ve ameliyat yöntemleri geliştirmişlerdir. Bu konuda ulaşılan en son nokta, mikrogreftlerin ekildiği mikroimplantasyon tekniği ile Saç Ekimidir. Bu yöntem en doğal görüntüyü sağlar. Mikrogreftler 1-4 kıl follikülü içerirler.
Saç Ekimi Herkese uygulanabilir mi?
Saç restorasyon cerrahisi, flepler ve doku genişletme teknikleri gibi bir kısım plastik cerrahi teknikleri bilmeyi gerektirir. Her vaka Saç Ekimi için uygun değildir. Yara ve yanığa bağlı veya bir kısım skatrisyel cilt problemlerine bağlı saçsız alanlarda eğer cilt altı yağ dokusu tamamen kaybolmuş ise ekilen saçların yaşaması mümkün değildir. Bu gibi vakalarda flep cerrahisi ve doku genişletici ameliyatlar devreye girer.
Saç Ekimi Nasıl yapılır?
FUİ ya da FUT tekniği ile Saç ekimi : Follikül Unit İnsertion ya da Transplantasyonun kısaltılmışıdır.Ense bölgesindeki saçlı deriden olabildiğince büyük bir şerit çıkarılır.Şeridin çıkartıldığı yer estetik bir dikiş ile hemen kapatılır ve bu bölgede genellikle görünür bir iz kalmaz. Alınan saçlı deriden mikrogreftler hazırlanır ve bu greftler saçsız alanlarda açılan küçük yuvalara yerleştirilir. FUE tekniği ile Saç Ekimi : Follikül ünit extractionun kısaltılmışıdır. Ekilecek saçlar ense bölgesinden tekli ikili ya da daha fazla kıl kökü içeren deri adacıkları şeklinde alınır. Deri adacıklarından kalan boşluk alanlar çok küçük olduğundan daralarak kendiliğinden iyileşir ve dikiş koymaya gerek kalmaz. Alınan bu greftler saçsız alanlarda açılan küçük yuvalara yerleştirilir.
Saç Ekimi Tekniklerinin Karşılaştırılması: Her iki Saç ekimi tekniğinin birbirinden tek farkı saç tellerinin alınış yöntemidir. FUT yönteminde saçlar enseden şerit halinde bir deri parçası çıkarılarak ve köklere ayrılarak elde edilir. Saç çıkarılmış olan bölge dikilerek kapatılr. Gösterilen titizliğe ve tekniğe bağlı olarak çok belli olmayan bir iz elde etmek mümkündür. FUE yönteminde ise saç kökleri enseden tekli ikili yada daha çoklu kökler içeren adacıklar şeklinde özel iğneler ile tek tek alınır. Kesme işlemi olmadığından için dikiş işlemi de yoktur, ensede iz oluşmaması en önemli avantajlardan biridir. FUE de işlem süresi daha uzun olmasına rağmen bir seansta işlem bitirilebildiği gibi gerektiğinde seanslara ertesi gün veya bir sonraki gün veya herhangi bir gün devam edilebilir. FUT yönteminde ise alınan saç kökleri( ortalama 4-6 bin kök) saçsız alanları kapatacak kadar yeterli gelmez ise bir sonraki seans en erken 6 ay sonra yapılabilmektedir. FUE yöntemi daha kansız bir yöntemdir. Her iki yöntemde de işlemler lokal anestesi ile yapılır. FUE yönteminin tek dezavantajı 3 kat daha pahalı olmasıdır. Ancak işlemin izsiz ve kansız olması yanında, seanslar arası bekleme süresinin olmayışıyla sonuca daha kısa sürede ulaşılması en önemli tercih nedenleridir.
Saç Ekiminde Sonucu etkileyen faktörler nelerdir?
Saç rengi, saç tipi ve saç sıklığı gibi faktörler Saç ekiminde sonucu etkilerler. Her birinin avantaj ve dezavantajları olabilir. Kıvırcık saçlarda follikül ayırımında zorluk olmasına rağmen yoğunluk ve estetik sonuçlar çok iyidir. Açık renkli saçlar daha natürel sonuçlar verir. Dalgalı saçlar natürel yoğunluk sağlar ve kişinin farklı saç sitillerine imkan verir. Koyu renkli, düz saçlar kolay ekilir ve istenen yoğunluğa bazen ilk seansta erişilebilir fakat natürel görüntüyü yakalamak zordur. Yine kalın telli düz saçlar da ekime elverişlidir ancak ekilen saçlarda saç sitili konusunda zorluklar vardır. Bunun gibi saç tipine bağlı sonucu etkileyen birçok faktör yanında, Saç Ekimini yapan ekibin bilgi ve becerisi, ekilecek kıl köklerinin hazırlanışındaki hassasiyet, doktorunuzun dizayn ve estetik anlayışı başarılı ve doğal sonuçlar alınmasında etkendir.
Saç Ekiminde Kaç seans gerekir?
Bu konu hastalar tarafından en çok merak edilen ve genellikle yanlış bilgilendirilen bir konudur. Saç Ekiminde saç sıklığı hiçbir zaman orjinal saç sıklığına erişemez, ancak farkedilmeyecek kadar doğal görünüm elde edilebilir. Zaten amaç görünümün düzeltilmesidir.Saçlar ne kadar sık ekilebilirse görüntü de o kadar doğal olacaktır. Saç ekiminde seans sayısını kişinin saçsız bölgelerinin miktarı belirler. FUT tekniğinde ense bölgesinden mümkün olan en fazla miktarda saç çıkarılmaya çalışılır, bu miktarı kişinin ense derisinin gevşekliği belirler. Çıkarılacak şeridin kalınlığı açık alan kolayca, gerginlik oluşturmadan dikişle kapatılabilecek şekilde planlanır. Çıkartılan bu şeritten kaç kök çıkacağı aynı zamanda kişinin saç sıklığına bağlıdır. FUT tekniğinde de ortalama 5-6 bin kök elde edilir. Gerektiğinde ikinci seans Saç Ekimi 6 ay sonra yapılabilir. FUE tekniğinde ise bir seansta alınacak saç kişinin tahammül sınırlarına bağlıdır. Bu süre genellikle 8-10 saati geçmemektedir. Bu zaman diliminde 3000-3500 kök alınabilir. Bu miktar saç kökü kişinin açıklığını kapamaya yeterli ise işlem bir seansta tamamlanmış olur. FUE de ikinci seans Saç Ekimi için 6 ay beklemeye gerek yoktur. Gerektiğinde Saç Ekimine ertesi gün devam edilebilir.
Saç Ekimi sonrası?
Saç ekimi sonrası ekim bölgesi açık bırakılarak hafifçe kabuklanmasına izin verilecektir. Saç alınan bölge her iki teknikte de bir ya da iki gün pansumanla kapatılır. 3. günden sonra duş alabileceksiniz. Size verilen ameliyat sonrası bakım bilgileri doğrultusunda hareket ettiğinizde yaklaşık 10 gün içinde bütün kabuklanmalar kaybolacaktır. Ameliyat bölgesini güneşten korumanız gereklidir. FUT yapılmışsa eğer 14-15. günlerde ensenizdeki dikiş alınacaktır. Altı-sekiz hafta içinde yeni ekilen saçlarınız dökülecektir. Saçlar dökülmesine rağmen ekilen kıl follikülleri yaşamaya devam ederler ve yaklaşık 3 ay sonra dökülen saçlarınız yeniden çıkar ve ömür boyu dökülmeden uzamaya devam eder.
Saç Ekimiyle Ekilen saçlar normalden farklı mıdır? Ekilen saçlarınızın eskisinden tek farkı bir daha dökülmeyecek olmasıdır. Uzadıkça kestirebilir, uzatabilir, boyatabilirsiniz.
Saç Ekimi için uygun zaman hangisidir? Cerrahi açıdan her mevsim uygundur, ancak Saç Ekimi sonrası, ekim yapılan bölgenin en az üç ay güneşten korunması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
Kaynak: http://www.izafet.com/erkek-sagligi/345686-kellik-sorunu.html#ixzz22iEuVR4S | |
|