AyMaRaLCaN Admin
Üyelik tarihi : 11/06/08
Mesaj Sayısı : 12267
Rep Gücü : 29249
Rep Puani : 235
| Konu: Azerbaycan Yemekleri,Azerbaycan Yemek Kültürü,Azerbaycan Mutfağı Cuma Ara. 14, 2012 6:49 am | |
| Azerbaycan mutfağı, Azerbaycan Yemek Kültürü,Azerbaycan Yemekleri,Azeri mutfağı, Azeri yemekleri
Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azeri mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Azerilerin zengin mutfaklarında o kadar çok yemek çeşidi vardır ki:
Dovga: ince kıyılmış ıspanak, dereotu, kişnişli yoğurtlu çorba.
Bakü Pitisi: koyun eti, nohut, patates, soğan ve sumakla hazırlanan güveç.
Bastırma koyun kebabı: Koyun eti şişlere takılacak şekilde doğranarak ince ince doğranmış soğan ve baharatla bekletildikten sonra şişlere takılarak, kömürde pişirilir. Fevkalade lezzetlidir.
Tike pilav: koyun eti, hindi eti ve av kuşları etiyle de yapılır.
Şüyüd pilav: dereotunun eşlik ettiği, tencerenin dibine hamur açılıp, üzerine pilav dökülerek pişirilir.
Sebzeli pilav: yine altına hamur yapılarak, üzerine et ve ıspanak, kuzu kulağı gibi sebze ilaveleriyle hazırlanır.
Hamur İşleri
* Düşbere * Xemiraşı * Gürze * Kuymak * Firni * Süzme xingal
Salatalar
* Soyutma * Khazar salatası * Azerbaycan salatası * Yeşillikler * Fasulye fisindjan
Çorbalar
* Umac * Piti * Köfte - bozbaş * Turşu sıyık * Parça - bozbaş * Tavuk çorbası * Pelmeni * Haş(Kelle paça) * Sulu xingal * Dovğa * Ayran - doğramaç * Hamuraşı * Balva | |
|